himlens mörkrum 2

I förra filmen fick arbetarna på Jeans bilder ett namn. Nu kan du hjälpa till att ge dem en röst!

Vi har gjort ett stort och oväntat fynd som kräver sin uppföljare men utan din hjälp blir det ingen långfilm. Hjälp oss att skapa en fantastisk dokumentärfilm som kommer få Jean Hermansons fotografier att leva!

Klicka här för att komma till gräsrotsfinansieringen av Himlens mörkrum 2.

Långfilmen Himlens mörkrum (2017), om Jean Hermansons gigantiska fotoarkiv guldbaggenominerades som bästa dokumentärfilm och har hyllats av kritiker och publik. Jeans vän och fotoassistent, filmare Nils Petter Löfstedt uppfyllde Jeans största misstag. Att ta namnet på de han fotograferat. Arbetet fortsatte i Himlens mörkrum – bilder ur arkivet (2020).

”Nils Petter Löfstedts film fullföljer Jean Hermansons livsverk 
på ett sätt som inte kan betraktas som annat som storartat.”
Johan Croneman DN

När filmare Nils Petter Löfstedt tänkte stänga dörren till Himlens mörkrum dök ett nytt gigantiskt arkiv upp. En otrolig upptäckt som kräver sin uppföljare. Sveriges television och Film i Skåne är med på resan. Men även denna gång vill vi också skapa en längre film, en biofilm och vi vänder oss nu till er. Var med och hjälp oss att skapa en ny fantastisk uppföljare i långfilmsformat. Kampanjen kommer att pågå i 30 dagar.

I Himlens mörkrum fick arbetarna på Jeans fotografier ett namn. 
Nu kan bilderna få en röst. 

Under besöken på industrier och verkstäder under 60-talet hade Jean Hermanson med sig sin kollega och vän, journalisten och författaren Folke Isaksson. På bilderna kunde vi ibland skymta en mikrofon eller bandspelare. Under arbetet med serien Bilder ur arkivet fick vi ett samtal om att alla dessa ljudband finns bevarade. En tid före Folkes bortgång lämnade han in dem till Arbetarrörelsens arkiv. Det är över 100 timmar oredigerade samtal med arbetare som suttit i sina hem med Jean och Folke. Orden är 50 år gamla men skulle ofta kunna vara sagda igår och det pratas verkligen om allt!

Det är ett pussel att finna rösterna från banden i verkligheten. Flera har förstås lämnat oss men några lever fortfarande och kan nu få höra sig själv från 50 år tillbaka. I vår trailer kan ni se f.d. kärnmontören Anna-Lisa Misker och besöket hos henne var omtumlande på många sätt.

Vi vill träffa fler som får höra sig själva. Eller deras änkor, änklingar, barn eller barnbarn. Med rösterna från förr får Jeans fotografier liv. För oss som arbetar med det här är det dagligen omvälvande och vi vet att det kommer bli en lika omvälvande upplevelse för er, filmens publik. Vi har idag filmat ca 70% och med er hjälp kan vi fånga de sista. 

Vi har med oss SVT och K special för en 58-minutersversion som planeras att visas på SVT.  Men vi vill lite mer även denna gång. Vi vill komma hela vägen när det gäller detektivarbetet med banden, vi vill filma mer, besöka fler arbetsplatser, vi vill klippa en längre period, vi vill göra en långfilmsversion och vi vill komma ut i landet till er och visa den på bioduk. Med din hjälp kommer vi att kunna det. Vi har satt upp ett mål på 300 000 kr och varje krona upp till detta mål går direkt till arbetet med filmen. Om vi inte når målet så kommer stödet ändå gå till oss och arbetet med filmen. Om vi skulle nå över detta mål så kommer denna del oavkortat gå till distribution och lansering av filmen för bio.  

Om du arbetar för museum, filmfestival, organisation, företag, stiftelse  eller dylikt och är intresserad av att genom er verksamhet skapa samarbete, som kan innebära ett större stöd, så ber vi dig kontakta oss direkt! 

Länkar:

Himlens mörkrums gräsrotskampanj
Himlens mörkrum på Facebook
Stavro Filmproduktion AB
Recension i Dagens nyheter
Vem var Folke Isaksson?
Första filmens Trailer
Eva Beckan introducerar Himlens mörkrum

Copyright ljudbanden: Folke Isaksson – Arbetarrörelsens arkiv
Copyright bilder: Jean Hermanson – Landskrona Fotos samlingar