himlens mörkrum 2

Himlens mörkrum 2 är under inspelning.

Långfilmen om Jean Hermansons gigantiska fotoarkiv, Himlens mörkrum (2017),  guldbagge-nominerades som bästa dokumentärfilm. Den har hyllats av kritiker och publik. Jeans vän och fotoassistent, filmaren Nils Petter Löfstedt rättade till Jeans största misstag: Att inte spara namnen på de människor som han fotograferade. Samtidigt som Nils Petter återfann människorna från porträtten upptäckte han samma fabriksvärld som Jean Hermanson och Folke Isaksson i flera år besökte. Detta utforskande fortsatte Nils Petter i Himlens mörkrum – bilder ur arkivet (2020).

”Nils Petter Löfstedts film fullföljer Jean Hermansons livsverk 
på ett sätt som inte kan betraktas som annat än storartat.”
Johan Croneman, DN

När filmaren Nils Petter Löfstedt bestämt sig för att stänga dörren till Jeans bildarkiv gjordes ett nytt sensationellt fynd, en otrolig upptäckt – som kräver sin uppföljare.

Under besöken på industrier och verkstäder under 60-talet hade Jean Hermanson med sig sin kollega och vän, journalisten och författaren Folke Isaksson. På bilderna kunde vi ibland skymta en mikrofon eller bandspelare. Under arbetet med serien Bilder ur arkivet fick vi ett samtal om att alla dessa ljudband finns bevarade. En tid före Folkes bortgång lämnade han in dem till Arbetarrörelsens arkiv. Det är över 100 timmar oredigerade samtal med arbetare som suttit i sina hem med Jean och Folke. Orden är 50 år gamla men skulle ofta kunna vara sagda igår och det pratas verkligen om allt!

Under våren 2023 kommer nästa stora inspelningsperiod vara. Fram tills dess arbetar vi med att lyssna, transkribera, kontakta anhöriga och alla berörda arbetsplatser.

Länkar:

Himlens mörkrums gräsrotskampanj
Himlens mörkrum på Facebook
Stavro Filmproduktion AB
Recension i Dagens nyheter
Vem var Folke Isaksson?
Första filmens Trailer
Eva Beckman introducerar Himlens mörkrum

Copyright ljudbanden: Folke Isaksson – Arbetarrörelsens arkiv
Copyright bilder: Jean Hermanson – Landskrona Fotos samlingar