Bokförlag

På Hvitfeldtska bodde vi (2023)

Himlens mörkrums bokförlags första boktitel släpptes den 19 oktober 2023 när utställningen På Hvitfeldtska bodde vi öppnade på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Boken går att beställa i vår butik.

Denna fotobok publicerar unika bilder och vittnesmål från polisens belägring och senare stormning av Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg 2001, händelsen som inledde vad som brukar kallas Göteborgskravallerna i samband med EU-toppmötet där. Även fotografen Nils Petter Löfstedt greps på skolan. I hans hyllade dokumentära långfilm som visades på svenska biografer våren 2023 tog svenska aktivister tillbaka rätten över sin egen historia. Boken På Hvitfeldtska bodde vi tillåter dem att tala för sin version inifrån händelserna på skolan, på ett sätt som filmens rappa berättande aldrig kan rymma. 

Här ges också plats åt två av dem som kom att bli medlare utanför Hvitfeldtska 2001: Hans Abrahamsson och Tord Björk. De medverkar i boken för att hjälpa till att reda ut vad det var som hände. De bidrar med personliga tankar och insikter utifrån sina unika positioner i svenskt demokratiarbete. Freds- och konfliktforskaren Hans Abrahamsson gjorde grundliga undersökningar av polisens och säkerhetstjänstens beslut och handlingar. Tord Björk analyserar händelserna i Göteborg utifrån sitt starka engagemang i svensk folkrörelse.

I bokens fond rör sig frågor om demokrati, motstånd och folkrörelser, om medborgarnas rätt till sin egen berättelse. Kan eller ens vill jag minnas något som mitt eget medvetande har skyddat mig från? Kan mina egna minnen av en traumatisk händelse överleva etablissemangets och utomståendes lögner och dimridåer? Hur läker jag då? Öppningen kom i att tala tillsammans om bilderna.

År 2001 reser Nils Petter Löfstedt med en vän till Göteborg för att delta i protesterna vid EU-toppmötet och president George W Bushs besök. Han bor på Hvitfeldtska gymnasiet. Skolan har förberetts som konferens- och besökscentrum samt övernattningsbostad för tillresta. Med sig har han sin kamera och en dröm om att bli fotograf. 

På morgonen den 14 juni spärrar polis av skolan och allt som planerats slås sönder. Dagen blir överrumplande och våldsam. Tio timmar senare grips samtliga 459 personer på skolan. Men gömda i en kastrull på skolgården ligger 15 rullar exponerad svartvit film: Nils Petters bilder.

Foto: Nils Petter Löfstedt
Text: Daniel Möller

Formgivning: Fanny Fager
Transkribering: Django Lorentzson

Redaktörer: Nils Petter Löfstedt & Daniel Möller
Upplaga: 1000 exemplar
ISBN: 978-91-527-7935-4